JAIK-rgb

A József Attila Ifjúsági Klub (JAIK) a Pozsonyban tanuló magyar egyetemisták és diákok klubja. 1964-ben alakultunk, egy hihetetlen energikus leányzó, Kajla Júlia álmodta meg a szervezetet. Rendszeres összejöveteleket tartunk, tudományos népszerűsítő előadásokat, műsoros esteket szervezünk, foglalkozunk az éppen aktuális közéleti kérdésekkel, és összefogjuk a Pozsonyban tanuló hallgatókat, diákokat, az itt élő közéleti értelmiségieket. A hatvanas évek második felében a Népművelés mellékleteként több időszaki kiadványt jelentettünk meg (Így Élünk Mi, Hang, Klubfórum). Aktív szervezői voltunk a Nyári Ifjúsági Táboroknak (mai értelemben véve Gombaszögi Nyári Tábor, valamint a Gímesi Művelődési Tábor), a Honismereti Kerékpártúráknak és a szlovákiai magyar klubmozgalomnak.

1991-ben rövid időre, de megszűnt a klubunk. Ezt követően a pozsonyi diákok érdekvédelmét a Diákhálózat vállalta fel, miközben karonként létrejött egy-egy magyar diákklub – összesen közel egy tucat. A klubok felett ott állt a PASz (Pozsonyi Akciók Szervezése), igaz, bejegyzetlenül, valamint anélkül, hogy a diákok nagy része tudott volna létezéséről. A helyzet 2004 nyarán változott meg, amikor is a klubok vezetői új stratégia mellett kötelezték el magukat: a jog talaján álló szervezet létrehozása, a PASz megizmosítása mellett. A pozsonyi diákok lelkes kis csoportja 2008 januárjában újraalapította a nagy példaképnek tartott egykori, akkor már 20 éve megszűnt József Attila Ifjúsági Klubot. A hajdani diákok és klubtagok még ma is áhítattal emlékeznek egykori kis közösségükre, a mostani diákok pedig tisztelettel beszélnek az összetartozást jelképező klubról.

A jelenlegi csapat elsődleges célja, hogy a megújult József Attila Ifjúsági Klub, ismét a pozsonyi magyar diákság szellemi központjává váljon. Szeretnénk a múltjához méltó JAIK-ot, ami nem csak a magyarbuli szervezésével foglalkozik, hanem különféle kulturális programokkal, előadásokkal, beszélgetőestekkel, filmklubbal, író-olvasó találkozóval, kiállításokkal színesíti a pozsonyi magyar diákság életét. Egy olyan JAIK-ot, ami újra fogalommá érne, amiről az összetartozás jutna a diákok eszébe, egy olyan kis közösséget, melynek szívesen a tagjaivá válnának. Szeretnénk összeszoktatni a diákokat, hogy egyeknek érezzék magukat és érezzék a közösség építő hatását. Tudatosítsák, milyen jó is együtt lenni, anyanyelvükön művelődni, új barátságokat kötni, együtt megálmodni egy szebb jövőt és közös erővel harcolni érte.

VárosPozsony
RövidítésJAIK
Alapítás éve1964